Fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Bart van Kuijk: onderdeel van een organisatie met gelijkgestemden

< Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze elfde aflevering vertelt Bart van Kuijk over zijn rol als Manager Fondsenwerving & Marketing bij Amnesty International. >

Naam: Bart van Kuijk

Leeftijd:49

Functie: Manager Fondsenwerving & Marketing

Organisatie: Amnesty International

Werkzaam in non-profit sinds: 2013

Hobby’s: muziek maken (als basgitarist in gitaarbandjes), muziek luisteren, reizen, film

Favoriete muziek: ik ben een muzikale veelvraat, en luister van snoeiharde gitaren en rare jazz tot elektronische muziek. Maar wel altijd met een alternatief randje.

Wat niemand over mij weet: ik heb een zwak voor romantische comedy’s en moet vaak huilen om bejaarden.

Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?

“Mijn eerste fondsenwervende actie was oliebollen bakken in de brugklas van mijn middelbare school. Het precieze doel ben ik vergeten, maar het zal iets met honger in Afrika te maken hebben gehad. De actie ontaarde in een massaal poedersuikergevecht, en de precieze opbrengst is helaas een groot raadsel gebleven…”

Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?

“Een studie communicatiewetenschap (popmuziek) en een blauwe maandag in marktonderzoek. Daarna gespecialiseerd in jongerenmarketing en -communicatie. Ik werkte bij reclamebureaus als strateeg en bureaumanager. Superleuke projecten gedaan, maar ik kreeg gewetenswroeging over het gebrek aan zingeving. Toen ik bij Amnesty aan de slag kon, kwam alles op zijn pootjes terecht.”

Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?

“Ik ben me al sinds mijn jeugd bewust van alles wat er niet deugt in de wereld, en kan heel slecht tegen hypocrisie en onrecht. Binnen de reclamewereld zorgde mijn moraalriddergedrag vaak voor frictie, en was ik ‘de lastige’. En nu voel ik me onderdeel van een organisatie met gelijkgestemden.”

Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?

“Als Hoofd Fondsenwerving heb je volgens mij een relatief simpele taak: je moet de juiste mensen aan de organisatie weten te binden en vervolgens zorgen dat ze voldoende vrijheid en vertrouwen hebben om datgene te doen waar ze het allerbeste in zijn. En als het je lukt om fondsenwervers boven zichzelf uit te laten stijgen, dan ben je echt lekker bezig. Daar de randvoorwaarden voor scheppen, dat is je grootste uitdaging. Dat vraagt mensenkennis, creativiteit, strategisch inzicht en een beetje politiek gevoel.”

Wat is jouw visie op de toekomst van het vak fondsenwerving?

“Om het inkomen van goede doelen ook in de komende jaren te laten groeien, heb je steeds meer verschillende kanalen nodig. Ik denk dat er daardoor steeds verschillende nieuwe specialisaties en disciplines binnen het vakgebied ontstaan. Daarnaast verwacht ik dat fondsenwerving een steeds integraler en normaler onderdeel wordt van het werk van de niet-fondsenwervers, d.w.z. de beleids- en projectmedewerkers van een organisatie.”

Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector?

“Voor de hele sector is het behouden van voldoende draagvlak voor ons werk heel belangrijk. Ik snap dat we als fondsenwervers voor ons organisatiebelang opkomen, maar we zitten als goede doelen in hetzelfde schuitje. Als organisatie X in opspraak is, krijg ik de volgende dag opzeggingen binnen. We moeten er dus voor zorgen dat we op een ethische en verantwoorde manier omgaan met het vertrouwen dat we van onze donateurs en de rest van de Nederlandse bevolking krijgen. En ervoor waken dat we de ‘vijver leegvissen’. Daar is zelfregulering en een gedeeld ethisch besef bij fondsenwervers voor nodig.”

Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?

“Hoe afhankelijk we als goed doel zijn van kwalitatief goede fondsenwervers die kunnen zorgen voor echt en warm menselijk contact met jou als donateur. Ik ben zelf uiteraard lid van Amnesty, en zit dus ook regelmatig in onze upgradingscampagnes. Als ik word gebeld, heb ik altijd zo’n fantastisch prettig gesprek dat ik echt trots ben op onze mensen en alle inspanningen op het gebied van kwaliteit.”

Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?

“Zo’n 80% van ons inkomen komt op dit moment van particuliere donaties, afkomstig van onze ruim 250.000 leden. Onze leden zijn en blijven onze levensader, maar de grootste kansen om te groeien liggen op het terrein van grotere giften (van particulieren) en projectgebonden financiering door vermogensfondsen en institutionele donoren.”

Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?

“Als fondsenwerver draag je op een heel meetbare en concrete manier bij aan de missie van een organisatie. Als wij het als afdeling beter doen, kunnen we meer doen voor mensenrechten wereldwijd. Ik hou enorm van dit eenvoudige principe, en het maakt me trots als ik zie wat voor belangrijk werk we mogelijk maken.

Dat ik hoofd ben, is niet iets wat ik per se ambieer. Maar op een of andere manier word ik sinds mijn jeugd al in leidinggevende posities gezet of gevraagd. Het past blijkbaar goed bij me en ik gedij er ook goed bij. Maar het belangrijkste vind ik dat we als team mooie prestaties neerzetten, en daar gezamenlijk van kunnen genieten.”

Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?

“Fondsenwerving is een vak dat je kunt leren, maar waarvoor het handig is als je in aanleg een aantal talenten in huis hebt: zoals creativiteit in combinatie met een sterk analytisch vermogen. Verder adviseer ik niet te ongeduldig te zijn. Fondsenwerven is iets van de lange adem. Het duurt vaak jaren voordat je goede resultaten boekt. En als laatste: het helpt enorm als je fondsen werft voor een organisatie waar je volledig in gelooft. Ga daar naar op zoek, en wees niet te snel tevreden. Ik prijs me echt gelukkig dat ik bij Amnesty mag werken, en dat helpt als ik met potentiële samenwerkingspartners aan tafel zit.“


Eerder verschenen in deze serie: