Geweldige terugkoppeling van Stichting SINA

Stichting Samen is niet alleen (SINA) is een kleine Amsterdamse stichting die gezinnen ondersteunt die in armoede leven. Mijn neef ging de halve marathon rennen en liet zich sponsoren voor Stichting SINA.

Ik doneerde en zag hem de finish halen. Ik dacht eigenlijk dat ik nooit meer iets zou horen. Toen, bijna 4 maanden later, kreeg ik een email met het onderwerp "Uitgaven Marathon" en dit is wat er in stond:

-------------------------------------------------------

Beste mensen,

Het is inmiddels weer een paar maanden geleden dat de halve marathon gelopen is en jullie zijn vast benieuwd wat er met het geld is gebeurd.

Hieronder een lijst van kinderen die dankzij jullie kunnen deelnemen aan buitenschoolse activiteiten:

- Bridget, 15 jaar. Zij zit op gitaarles. Deels vergoed door het Jongeren Cultuur Fonds en deels door jullie!

- Ilias, 8 jaar. Woont met zijn vader in Amsterdam Noord. Zit op kickboksen, de contributie wordt betaald door het Jeugd Sport Fonds. De kleding en attributen worden door jullie betaald.

- Sofia, 15 jaar. Zij woont alleen met haar moeder en 3 zusjes in Amsterdam Zuid. Zij zit op dansen bij Dans-Dansen dankzij jullie!

- Iijah, 4 jaar. Is te jong om in aanmerking te komenvoor het Jongeren Cultuur Fonds. Hij zit op dansen bij Da Moves en is erg fanatiek. Hij wil later bij So you think you can dance op tv komen!

- Michael, 11 jaar. Wil graag de nieuwe BIll Gates worden. Hij zit bij Code Cult op een programmeerclub.

- Broer en zus, Shinin en Anwar, 12 en 9 jaar. Wonen in Amsterdam Noord met hun moeder. Zij zitten op boksles, dat wordt vergoed door het Jeugd Sport Fonds, de kleding en attributen worden dankzij jullie betaald.

- Jayla, 10 jaar. Danst op hoogniveau bij Lucia Marthas, dit wordt voor een deel vergoed door het Jongeren cultuur fonds, maar dit is zo prijzig, dat wij er een deel bij sponsoren.

- Rochano, 12 jaar. Kickboksen bij Pancration. Gezin valt net tussen wal en schip met alle regelingen, omdat ze vorig jaar een vergoeding hebben gekregen komen ze dit jaar niet in aanmerking voor een stadspas.

- Een vrolijke drielingop IJburg, 6 jaar. SQULA, een online aanvullend schoolprogramma.

- Hassimiou, 9 jaar. Paardrijden op boerderij op IJburg, deels door het Jeugd Sport Fonds, deels dankzij jullie!

Het geld is nog niet op, dus we gaan nog even door!

Hartelijke groet, 

Maaike Neys

www.stichtingsina.nl

-------------------------------------------------------

Dit is een geweldig email! Waarom?

  • Het zijn 10 kleine verhaaltjes over het echte leven: 10 families die moeite hebben om rond te komen en 13 kinderen die hun dromen najagen of simpelweg willen spelen en plezier maken. En wij als donateurs hebben dat mogelijk gemaakt. Wow!

  • Het is eerlijk. Ten eerste, ze pakken alleen de credits voor wat ze zelf hebben gedaan. Dat is meer bescheidenheid dan dat ik bij sommige andere goede doelen zie. Ten tweede, ze doen mij geloven dat ze eerlijke keuzes maken over de duurdere activiteiten, en dat is prima, want natuurlijk willen Jayla's talent stimuleren. Tot slot: ze hebben nog wat geld over! Heb je dat wel eens eerder gehoord? Ik kreeg het gevoel dat ze me als donateur serieus nemen. Sterker nog, ik wilde eigenlijk weer doneren...

  • Het is duidelijk en concreet. Deze email laat geen ruimte voor verwarring waar mijn donatie heen is gegaan. Heb je wel eens een dergelijke concrete terugkoppeling gekregen van de goede doelen die jij steunt? 

  • Bovendien: het was geen ingewikkelde HTML email. Het was een simpele email met niet opgemaakte tekst. En dat vond ik prima, want eindelijk werd ik eens niet afgeleid door de visuele identiteit van de organisatie, de druk om het te delen op social media, of de 5 andere calls to action die normaal gesproken in de rest van de email zitten verstopt.

Vaak zie je kleinere goede doelen op deze manier communiceren. Bij de grotere goede doelen zie je sneller de marketing erin terugkomen, waardoor het onpersoonlijker wordt en onduidelijker waar mijn donatie eigenlijk heen is gegaan. Maar dat hoeft dus niet zoals bovenstaand voorbeeld laat zien.

Welke donateurs communicatie was jij recent van onder de indruk? Laat het ons weten en kom tussen de beste voorbeelden te staan!

———————-

Deze blog post is eerder verschenen bij De Toekomst van Fondsenwerving.