Disce aut Discede: leer of ga weg!

De ondertitel van De Toekomst van Fondsenwerving is Disce aut Discede. En dat betekent: leer of ga weg. Het is een Latijnse uitdrukking die vaak als motto wordt gebruikt door scholen en opleidingen. Tijd om dit motto ook in de fondsenwerving sector toe te passen!

Als we ons werk vergelijken met onze collega's van de communicatie afdeling, dan zeggen we vaak dat fondsenwerving het voordeel heeft veel meer meetbaar te zijn. We benadrukken dan altijd dat we in fondsenwerving alles kunnen testen. Veel fondsenwerving programma's zijn gebouwd op split-runs, A/B testen en control mail packs en TM conversie percentages. Dus we testen en meten. Maar testen en meten we wel de juiste zaken? Kunnen we de juiste vragen beantwoorden?

Vaak niet. Waar veel fondsenwervers nog altijd de directe conversie meten, moeten we ook de indirecte response meten. Elke ervaring die we onze donateurs geven draagt bij aan de relatie die we hebben met onze donateurs. En we moeten die relatie en onderliggende drivers meten. Old school direct response fondsenwerving is nog altijd heel belangrijk, maar de toekomst van fondsenwerving ligt bij het effect op de lange termijn. Bij wat er gebeurt met de donateursrelatie. Blijven donateurs bij je?

Royal College, Colombo, Sri Lanka

Royal College, Colombo, Sri Lanka

Disce aut Discede... zou ook het motto in onze sector moeten zijn. We zouden meer moeten leren. Fondsenwervers moeten meer van hun eigen en andermans ervaringen leren. Of ze moeten weggaan. Jíj leest uiteraard wél een blog van tijd tot tijd, dus preek ik hier voor eigen parochie, maar hoeveel van jouw collega's lezen nooit iets, of gaan nooit ergens heen om hun gedachten op te frissen?

Aan iedereen die niet leert en iedereen die zichzelf niet kan ontwikkelen: verlaat alsjeblieft deze sector. Als je die beslissing niet zelf kan maken, dan hoop ik dat je manager die voor je maakt. Het is beter voor iedereen. Serieus. Het klinkt hard, maar de problemen in de wereld die we proberen op te lossen zijn belangrijker dan jouw wens om in de non-profit sector te werken.

Aan alle directeuren, managers en leidinggevenden: als je klaar wilt zijn voor de toekomst van fondsenwerving dan heb je alle middelen en hersenen nodig. Stel je zelf de vraag of dat nu het geval is. Zo niet, doe er dan wat aan. Leer of ga weg.