Fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

7 principes van donateur-gerichte fondsenwerving

Het is alweer meer dan vijf jaar geleden dat in Engeland The Commission on the Donor Experience werd opgericht. Het doel van de commissie was om een verandering in fondsenwerving te bewerkstelligen: om de cultuur in onze sector te veranderen waarbij donateurs altijd een centrale plek innemen. Waar transacties een gevolg zijn van relaties en niet andersom. In de komende twee blogs een kleine opfriscursus.

Voor het bewerkstelligen van langdurige relaties met donateurs is vertrouwen essentieel. Goede doelen verdienen alleen vertrouwen en respect van het publiek als zij de belangen en de positieve ervaringen van hun donateurs als allerhoogste prioriteit zien.

Het gaat hier niet om korte termijn- of cosmetische oplossingen. Het doel is een blijvende cultuuromslag die diep doordringt in de wortels en harten van onze organisaties en hun mensen. Een cultuuromslag die gevestigde praktijken, opvattingen en denkwijzen ter discussie stelt om fondsenwerving methodes permanent te verbeteren.

Dit zijn de zeven fundamentele principes die de basis vormen voor donateur-gerichte fondsenwerving. (*)

  1. Iedereen die een positieve ervaring heeft bij het steunen van een goed doel zal gedurende zijn of haar leven aanzienlijk meer geven dan iemand zonder zo’n ervaring. Mensen zijn geneigd om positieve ervaringen te herhalen en negatieve ervaringen te vermijden. Heel logisch. Het enige dat er toe doet is de donateurservaring.

  2. Goede doelen zullen sterker worden als een donateurgerichte benadering de norm wordt. Waar een negatieve ervaring van éen goed doel de hele sector schaadt, is het tegenovergestelde ook waar. Stel je eens voor…

  3. Fondsenwerving dient zich te laten leiden door hoge normen en idealen, niet door het eigenbelang van een organisatie of individu. Het gaat om respect voor de donateur. ZIe donateurs als vrienden. In een vriendschap gaat het niet alleen om nemen, maar om geven en nemen.

  4. Hoewel fondsenwervers zowel een gepassioneerde betrokkenheid bij hun goede doel moeten hebben, als ook de juiste professionele kwaliteiten moeten hebben, wordt passie door de donateurs over het algemeen meer gewaardeerd dan techniek of gelikt professionalisme. Beide zijn essentieel voor succesvolle fondsenwerving, zoals in best practice fondsenwerving ook duidelijk naar voren komt. Maar onthoud goed dat voor de donateur authenticiteit belangrijker dan fondsenwerving expertise.

  5. Fondsenwerving moet op de lange termijn beoordeeld worden, en niet alleen op onmiddellijke resultaten. Lange termijn resultaten zijn de enige manier om korte termijn investeringen te beoordelen. Denk aan lange termijn ROI, LTV en netto inkomsten. Je snijdt jezelf in je vingers als je dit niet onder de knie hebt. Data-gedreven fondsenwerving is een keiharde voorwaarde voor succes.

  6. Niet alle fondsenwerving is goede fondsenwerving. Als fondsenwerving activiteiten te veel negativiteit oproepen dan moeten we als sector ons afvragen of we het nog wel moeten inzetten. Drastische aanpassingen van de methode zijn soms zeer gewenst.

  7. Fondsenwerving is een investering, geen kostenpost. Fondsenwerving kost geld, maar mits goed uitgevoerd levert het exponentieel meer op. Het gaat niet om de kosten kant, het gaat om de netto inkomsten kant. Het zijn stuk voor stuk investeringen om tot meer inkomsten te komen. Geen kosten, maar investeringen.

Volgende week de 12 pijlers die collectief de omslag naar donateur-gerichte fondsenwerving ondersteunen.


(*) Bron: De 6Ps: een blauwdruk voor blijvende verandering in fondsenwerving