Fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Barbara Hellendoorn-Mineur: allemaal verantwoordelijk voor de achterban

< Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze zesde aflevering vertelt Barbara Hellendoorn - Mineur over haar rol als Manager Marketing & Communicatie bij Natuurmonumenten. >

Naam: Barbara Hellendoorn - Mineur

Leeftijd: 52

Functie: Manager Marketing & Communicatie

Organisatie: Natuurmonumenten

Werkzaam in non-profit sinds: 1996

Hobby’s: zingen, wandelen, koken voor veel mensen

Favoriete muziek: Het canon van Pachelbel door dochter 1 op de cello en dochter 2 op de piano

Wat niemand over mij weet: Ik heb meer dan 200 truien gebreid om zakgeld te verdienen.

Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?

“Mijn vader was bestuurslid van de lokale Rode Kruis afdeling in Oss. Tijdens het jaarlijkse gala waren wij ‘uitbesteed’ bij een oppas. Daar hoorden we dat er brand was op de galalocatie. Gelukkig alles goed gegaan. Maar bestuurslid zijn van een goed doel was dus ‘gewone gang van zaken’. Net als donateur zijn van Natuurmonumenten en van de Waddenvereniging.”

Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?

“Na de MTS voor reclame & etaleren gaan werken als etaleur: al snel besloten dat dat het niet was voor mij en in deeltijd NIMA A, HEAO Communicatie en Direct Marketing Management gaan doen. Intussen van etaleren naar direct marketing naar fondsenwerving gegroeid: vanaf 1996 bij de Dierenbescherming. In 2001 gestart bij KWF waar ik ook een MBA strategische Marketing deed en opklom tot Hoofd Fondsenwerving. In 2013 naar CliniClowns en CareClowns waar ik directeur was. Vanaf 2017 een ruim jaar als Hoofd Fondsenwerving bij Greenpeace (fascinerende organisatie!) en sinds eind augustus 2018 Manager Marketing & Communicatie bij Natuurmonumenten. Voor mij de mooiste baan van Nederland.”

Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?

“Ik weet niet of ik zo’n wereldverbeteraar ben… Ik omring me er wél graag mee. Niets fijner dan werken met en voor bovenmatig gepassioneerde mensen die hun bed uit willen komen voor iets waarmee ze echt een verschil maken voor de mensen om hen heen. Ik ben meer een verschilmaker dan een wereldverbeteraar denk ik. Door met mensen samen een stip op de horizon te zetten (jeukwoord 😊), de mijlpalen langs de route naar het doel te slaan, en vervolgens mensen te mobiliseren en enthousiasmeren om zelf aan de slag te gaan.”

Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?

“Koesteren wat er goed gaat (en dat vieren!), dat nog steeds beter willen doen en intussen steeds minimaal 10% van de middelen inzetten voor vernieuwing. Belangrijk om je voortdurend te laven aan wat er in de buitenwereld gebeurt en dwarsdenkers te blijven betrekken.

Zorgen dat de héle organisatie zich verantwoordelijk voelt voor het aangaan van een relatie met de gevers, en bereid is dan ook echt te luisteren naar de achterban.

Een podium bouwen voor medewerkers (basis op orde, helderheid over gewenste resultaten en kaders) om ze te laten shinen en zo optimaal resultaat te behalen. Hoe leuker ze het vinden, hoe beter de resultaten. En intussen proberen de vaak ongebreidelde energie te bundelen, focus aan te brengen en helpen keuzes te maken.”

Wat is jouw visie op de toekomst van het vak fondsenwerving?

“We zullen er met z’n allen steeds beter in moeten slagen om met de gevers (in stem, tijd en geld) samen op te trekken om onze gezamenlijke doelen (onze eigen en die van de gever) te bereiken. Dat betekent het vinden van een balans tussen dat wat je zelf weet dat het beste is en dat wat de gever van je vraagt. Ik verwacht dat de wens van een deel van de gevers om meer betrokken te zijn, nog verder zal groeien.

Omdat het automatisme van het geven aan een goed doel steeds meer verdwijnt is het aangaan van een relatie op gelijkwaardige basis (geven en niet alleen maar nemen) steeds relevanter. Een klantreis die gericht is op een langetermijn verbintenis start met elkaar leren kennen en luisteren.

Het feit dat ‘gegarandeerde’ inkomsten uit machtigingen een steeds kleiner deel uit maken van de inkomsten (en we voor een belangrijk deel van de begroting ieder jaar weer op €0,- starten) heeft gemaakt dat er harder gewerkt moet worden om inkomsten te realiseren. Dat besef begint breder in organisaties door te dringen, waardoor fondsenwerving minder alleen staat. Bij Natuurmonumenten wordt de overtuiging dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor het bouwen aan en onderhouden van de achterban, de beweging, gelukkig al breed gedragen.”

Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector?

“Er zijn in- en vooral extern vele uitdagingen waar we dagelijks het hoofd aan bieden, maar de allerbelangrijkste die ik zie is het flexibel en wendbaar genoeg zijn (of worden!) om mee te kunnen bewegen met de buitenwereld. Door samen op te trekken met die buitenwereld is ieder probleem het hoofd te bieden.”

Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?

“Toen ik in 1991 aan het werk ging werd ik lid van Natuurmonumenten en ben dat gebleven tot de dag van vandaag. Ik heb in die tijd héél veel communicatie-uitingen gekregen en voel me trouw en trots lid. Maar toen ik vorig jaar bij Natuurmonumenten kwam werken, kwam ik er pas achter dat zij niet alleen ‘van de natuurbescherming is’, maar ook de hoeder en beheerder is van duizenden gebouwen en bouwwerken! Dat was in al die jaren lidmaatschap nooit tot me doorgedrongen. De relativerende les die ik daaruit leerde? Ga er vooral niet vanuit dat je donateur alles leest of ziet wat je communiceert! Heel veel beslissingen worden genomen op buikgevoel, en loyaliteit is maar in beperkte mate stuurbaar.”

Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?

“Natuurmonumenten heeft een prachtig fysiek ‘product’: onze achterban beleeft de natuur en geniet daar veel en vaak van. We zijn in de gelegenheid om hen de natuur te laten beleven, en vervolgens ook dáár te vragen een bijdrage te leveren aan natuurbescherming. We zullen die vraag steeds vaker gaan stellen ín de natuur, en minder in bijvoorbeeld een winkelcentrum.

Daarnaast zullen we het lidmaatschap steeds meer gaan laden, waardoor onze achterban van leden en gevers verder zal gaan groeien. Die groei is al ingezet, nu voor het 2e jaar op rij. En natuurlijk zullen we de bijzonder succesvolle biodiversiteitscampagnes continueren. Afgelopen jaar vroegen bijna een kwart miljoen Nederlanders bloemzaadjes bij ons aan: de betrokkenheid bij de natuur is gelukkig enorm groot, we denken met name binnen die brede beweging van natuurliefhebbers groei te kunnen realiseren..”

Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?

“De allerbelangrijkste reden: omdat het zo geweldig is om omringd te zijn door mensen die steeds kansen zien, en vaak een ontembare energie hebben om het beste uit die kansen te halen.

En natuurlijk omdat ik zo mee bepaal welke keuzes we maken, en ervoor kan zorgen dat we op de meest efficiënte en effectieve manier aan het werk zijn, waardoor we het meest bijdragen aan onze doelen.”

Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?

“Geniet er van, je doet fantastisch werk. Schud de organisatie waar je in werkt regelmatig even op, hou de 40+-ers wakker en fris! Ren zo hard je kan / wil, maar zet ook regelmatig je koffer even neer om om je heen te kijken en je te verwonderen.“


Eerder verschenen in deze serie: