Loyaliteit in goede en slechte tijden...

De afgelopen twee weken zijn we als goede doelen sector overspoeld met vreselijke berichten over wangedrag van hulpverleners. Een vreselijk situatie voor alle betrokkenen. Veel vertrouwen beschaamd. Geen goede reclame voor de sector en voor de betreffende organisaties in het bijzonder. Bij één organisatie in het bijzonder stond de telefoon roodgloeiend met donateurs die hun bijdrage wilden opzeggen: Oxfam Novib.

Ik heb zelf met heel veel plezier bij Oxfam Novib mogen werken. Het is een geweldige organisatie die ontzettend veel goed werk doet met heel veel impact. Gelukkig krijgen ze in deze situatie ook veel steunbetuigingen. Mocht je de Facebook opname van Simon Pegg hieronder nog niet gezien hebben dan zou ik dat zeker even doen.

Maar dit blog gaat helemaal niet over Oxfam Novib. Een dergelijk schandaal had namelijk menig organisatie kunnen overkomen. ( En welke organisatie is zo stoer om het boetekleed publiekelijk aan te trekken op het moment dat zoiets gebeurt?) 

In het kader van donateur gerichte fondsenwerving en loyaliteit wil ik jullie graag uitnodigen om onder dit blog een goede discussie te voeren: wat kunnen we hier van leren?

Van de week sprak ik Layla Salamoun van Oxfam Novib, die wat mij betreft het startschot geeft voor de discussie:

Ik heb er de afgelopen dagen veel over nagedacht. Deze situatie zou heel goed de dynamiek van loyaliteit kunnen laten zien.  Als je je loyaliteit en retentie activiteiten niet op orde hebt dan voel je dat wellicht niet heel erg als het allemaal OK gaat. Pas als je in een dergelijke situatie terecht komt dan zie je de effecten van de aan- of afwezigheid van loyaliteit terug. Ik ben er van overtuigd dat door te werken aan loyaliteit je in dit soort situaties de effecten heel erg merkt.
— Layla Salamoun, Manager Acquisitie & Loyaliteit - Oxfam Novib

Ik ben het met haar eens. Werken aan loyaliteit zal je door moeilijke situaties helpen. Je achterban zal meer kennis van zaken hebben, meer begrip hebben voor wat er aan de hand is, het meer in context kunnen plaatsen, meer nuance kunnen aanbrengen. Je zal sowieso sneller worden vergeven door trouwe vrienden. Het is een logisch effect van een goede relatie. Iemand zal (vaak onbewust) eventuele fouten sneller door de vingers zien vanwege de goede relatie die er is. Gebeurt in het dagelijks leven ook zo vaak... 

--------------

Deze blog post is eerder verschenen bij De Toekomst van Fondsenwerving.