Fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Het grootste risico is dat we geen risico nemen

De goededoelensector ligt altijd onder een vergrootglas. Wee je gebeente als je een euro te veel uitgeeft! Die voorzichtigheid heeft geleid tot zuinigheid. En zuinigheid kan je fondsenwerving om zeep helpen. Het gaat er niet om zo min mogelijk uit te geven. Het gaat om niet meer uitgeven dan nodig is. Want als het nodig is, kan je het uitleggen. En sommige uitgaven zijn hoogst noodzakelijk. Ook als het niet direct geld oplevert, of als de ROI niet direct op het gewenste niveau is. Dit is een oproep om wat meer risico te nemen om te innoveren.

Innovatie is altijd een risico. Soms gaat het goed, soms gaat het fout. Maar om op de lange termijn te overleven moet je nieuwe zaken proberen en je blijven aanpassen. Dat geldt praktisch voor alles, en dus ook voor fondsenwerving. Als we hetzelfde blijven doen, verandert er niet veel. We moeten dus afentoe het breekijzer ertussen zetten. Iets durven. En dat hoeft niet altijd compleet nieuw te zijn. Je hoeft ook niet altijd de eerste te zijn. “The early bird gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

De grootste groeiers van de afgelopen jaren doen een aantal zaken heel goed: ze durven te investeren, ze werven veel nieuwe (structurele) donateurs, ze hebben ‘the basics’ op orde en ze proberen veel nieuwe dingen uit. Innovatie moet een onderdeel zijn van jouw fondsenwerving strategie. Innovatie komt niet vanzelf, daar moet je naar op zoek gaan. Je moet het omarmen, benoemen en beleggen, dus mensen en budget voor vrijmaken. Je moet het ademen. En vooral heel veel externe geluiden naar binnen halen. Kijk om je heen. Zet je ramen en deuren open en leg je oor te luister!

Maar risico blijft een risico. En daar moet je mee om leren gaan. Dus blijf tegen jezelf zeggen:

Het grootste risico is dat we geen risico nemen.

Als je dat gelooft dan moet je namelijk wel veranderen. Te lang stilstaan is geen optie. Dan roesten we vast.

Bij innovatie denken we vaak aan acquisitie. En aan online. In die hoek moet je zeker innoveren, maar een innovatieve houding moet op alle plekken van het fondsenwervingprogramma terugkomen. Ik kan behoorlijk wat onderwerpen benoemen waar we als sector te lang hebben stilgestaan. En dat is pas een risico! Dat blijkt inmiddels ook wel bij sommige organisaties. Het gebrek aan acquisitiekanalen, de te langzame digitale transitie, of het ontbreken van een serieuze aanpak ten aanzien van planning & monitoring. Allemaal te langzaam opgepakt en aangepakt.

Het rare is dat iedereen wel innovatie wil, maar niemand lijkt er de moeite voor te willen doen. En niet geheel overbodig om te zeggen: dan moet je het ook nog eens goed doen. Diversificatie naar nieuwe acquisitiekanalen gaat alleen lukken als je het serieus aanpakt. Halfbakken innovatie en vervolgens zeggen dat het jammergenoeg weer niet is gelukt ligt volledig aan jezelf. Leg de lat hoger! Dus met voldoende voorbereidingstijd, met de juiste mensen, met een goed doordachte boodschap, met de juiste techniek, etc. etc.

Schraap dus alle moed bij elkaar. En de volgende keer wanneer je iets nieuws voorbij ziet komen, volg niet meteen je eerste instinct en zeg geen nee. Onderzoek het eens! Flirt eens met de gedachte dat dit de eerste stap kan zijn naar een toekomstbestendig fondsenwervingprogramma.


Lees ook: De belangrijkste innovaties in onze sector