Fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Hoe zuinigheid je fondsenwerving om zeep helpt

Investeren moet je leren. En dat is extra moeilijk als je opgroeit met de gedachte dat je altijd zo min mogelijk geld mag uitgeven. Logischerwijs moet je niet onnodig geld uitgeven, maar een investering is niet onnodig, daar krijg je namelijk iets voor terug. En het is de taak van de fondsenwerver om binnen de organisatie duidelijk te maken dat die investering zich (dubbel en dwars) uitbetaalt.

Maar het is een stuk ingewikkelder wanneer je de return van jouw investment niet precies kan duiden. Je kan je donateursmagazine op 1001 verschillende manieren publiceren, maar de ene redactieformule is de andere niet. Ik sprak ooit iemand die vertelde dat hun donateursmagazine 10 jaar geleden een volwaardig magazine was en inmiddels is uitgekleed tot een mager boekje waar alle leukigheid vanaf was gehaald. “De jus” die over het magazine heen werd gegoten was in de loop der jaren uit kostenoverwegingen wegbezuinigd. Weg kinderpuzzel op de achterkant. Weg lekker recept uit een van de projectlanden. (Check dit blog van Sander Bouten trouwens eens als je geïnteresseerd bent in donateursmagazines.)

Nu is het weghalen van een puzzel en recept heel moeilijk te kwantificeren, dat begrijp ik heel goed. Echter, als je de donateurservaring een centrale plek geeft in jouw visie op fondsenwerving dan kan je niet anders dan er naar handelen. Oftewel, een beetje jus maakt het allemaal een stuk smakelijker!

De meeste jus ontbreekt over het algemeen bij bestaande donateurs. We doen allemaal heel erg ons best om nieuwe donateurs binnen te halen, en daar staan ook substantiële budgetten tegenover, maar als we gaan kijken naar hoe we onze bestaande donateurs behandelen is dat meestal heel karig. Te karig naar mijn smaak. Dit zijn de donateurs die we met veel moeite hebben binnen gehaald, maar waar we geen tot weinig moeite voor doen om ze binnen te houden. Raar toch? En dan ook nog klagen wanneer donateurs opzeggen?! Ook in behoud van donateurs moet je leren investeren.

Dus maak je case om te investeren in behoud van donateurs. Is die moeilijk te maken? Overtuig mensen dan met jouw donateur-gerichte visie op fondsenwerving. Als je niet weet waar je moet beginnen dan kan je dit blog eens lezen, of deze, of deze, of deze. Daarentegen ben ik er van overtuigd dat je de optelsom van alles wat je niet in een business case kan stoppen, grofweg toch kan kwantificeren en alsnog in een business case kan stoppen. Denk daar maar eens over na!