Fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Zullen we massaal stoppen met het taartdiagram?

Het jaar is bijna voorbij. De plannen voor nieuwe jaarverslagen worden gesmeed. Hopelijk een inspirerend geheel, boordevol resultaten en maatschappelijke impact waar de dankbaarheid voor iedereen die het mogelijk heeft gemaakt er vanaf druipt. En wellicht deze keer zonder het beroemde taartdiagram die laat zien hoeveel van elke euro er naar de doelstelling gaat.

See this content in the original post

Afgelopen week was Dan Pallotta uitgenodigd door Novamedia, het moederbedrijf achter de vijf Postcode Loterijen in Europa. Dan mocht alle beneficiënten van de verschillende Postcode Loterijen inspireren met zijn verhaal.

Ik vind het superslim van Novamedia om aandacht te vragen voor grotere dromen en meer investeringen in fondsenwerving. Helemaal in lijn met wat Dan zelf aan de grootste filantropen ter wereld adviseert: investeer niet in de programmakant van een non-profit, maar investeer in fondsenwerving, zodat je gift een veelvoud waard kan worden!

De vraag kwam al snel vanuit het publiek hoe de non-profit sector donateurs moet meenemen in grotere investeringen in fondsenwerving. Zijn antwoord was heel eenvoudig: leg het uit aan je donateurs.

Donateurs denken hier over het algemeen niet over na. De meeste donateurs zijn opgevoed met de gedachte dat de overhead van goede doelen zo laag mogelijk gehouden moet worden. Als je ze uitlegt dat hun gift meer waard kan worden dan gaan ze er volgens Dan heel anders tegenaan kijken.

Goede doelen zijn in de loop der tijd op achterstand gezet ten opzichte van commerciële organisaties. Die begrijpen dat alleen de juiste investeringen kunnen leiden tot ongekende groei. De non-profit sector wordt beperkt in haar dromen door ons zuinige gedrag.

Als je ergens zo min mogelijk mag uitgeven is het de non-profit sector wel. Goedkoper is beter, want dan houden we meer geld over voor het goede doel. We hebben onszelf aangeleerd dat hogere netto inkomsten hoofdzakelijk ontstaan door lagere kosten. Echter, wat we moeten begrijpen en omarmen is dat als we meer investeren de bruto inkomsten ook substantieel stijgen en we onder aan de streep veel meer overhouden en kunnen besteden aan het goede doel.

Maar het begint bij onze dromen. Welk probleem ga je oplossen? Denk nu groter. En nog veel groter. En om die enorme droom op te lossen heb je heel veel geld nodig. En dat ga je niet bij elkaar halen door zuinig te zijn.

Terug naar onze donateurs. Die moeten we gaan uitleggen wat onze droom is. En vergis je niet: in veel gevallen ook hun droom! Hoe we die droom gaan verwezenlijken. Wat we daarvoor moeten doen. En vanzelfsprekend ook hoeveel dat kost. Nu hebben we het in onze communicatie sinds jaar en dag over hoeveel van elke gedoneerde euro waar heen gaat, om maar te laten zien dat we zo zuinig bezig zijn. Prachtig verpakt in taartdiagrammen in onze jaarverslagen. Als we donateurs willen laten begrijpen dat er geïnvesteerd moet worden om te groeien, dan moeten we als sector misschien maar eens gezamenlijk stoppen met die taartdiagrammen, toch?

Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken. Ik ga die vraag eens voorleggen aan die 750+ leergierige fondsenwervers in WoW.


PS Zoals je kan lezen ben ik een groot fan van Dan. Hij heeft niet alleen een loepzuivere inhoudelijke boodschap, maar weet het ook nog eens heerlijk duidelijk uit te leggen. Ik kan zijn online training van harte aanbevelen!