fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Wat verwachten wij van onze brancheorganisatie?

Afgelopen maand heb ik een korte enquete uitgestuurd naar de lezers van fondsenwerving.blog. Die ging over onze brancheorganisaties. Recentelijk maakte Nederland Filantropieland namelijk bekend dat de vereniging komend jaar wordt ondergebracht bij Goede Doelen Nederland. Deze ontwikkeling geeft de fondsenwerving sector de mogelijkheid om eens goed na te denken over de rol van de nieuwe brancheorganisatie. Nu is het moment om gezamenlijk de ideale brancheorganisatie samen te stellen.

In totaal heb ik 67 reacties gekregen. Dat valt een beetje tegen en laat wat mij betreft zien dat het niet het favoriete onderwerp in de sector is. Maar tegelijkertijd is het wel een groot genoeg aantal om de antwoorden serieus te nemen. Daar komt bij dat de respondenten gemiddeld 13 jaar werkzaam zijn in een fondsenwervende organisatie. Een ervaren groep respondenten dus. Alle functies zijn bovendien vertegenwoordigd: 6 directeuren, 22 managers/coördinatoren, 27 fondsenwervers, 11 leveranciers/adviseurs en 1 gepensioneerde.

De drie basisvragen gingen over waar de huidige brancheverenigingen mee moeten starten, stoppen en doorgaan. Respondenten konden kiezen uit de meest voor de hand liggende verantwoordelijkheden van een brancheorganisatie. Uiteraard konden mensen zelf ook nog een antwoord aanvullen:

  • Kennis delen & inspireren

  • Iedereen met elkaar in contact brengen

  • Bewaken en promoten van positief sector imago

  • Belangenbehartiging naar de overheid

  • Onderzoeken van bruikbare trends en ontwikkelingen

  • Bevorderen van innovatie

  • Delen van gewijzigde wet- en regelgeving

Er zijn drie duidelijke uitschieters op de eerste vraag, waar brancheorganisaties mee moeten starten: het bevorderen van innovatie (51%), het bewaken en promoten van een positief sector imago (39%) en het onderzoeken van bruikbare trends en ontwikkelingen (33%). Volgens de respondenten moeten onze brancheorganisaties hier werk van maken. Drie grote kansen dus om de dienstverlening flink te verbeteren. Natuurlijk hebben brancheorganisaties beperkte middelen, maar deze drie onderwerpen mogen de komende jaren eigenlijk niet ontbreken.

In de open antwoorden kwamen nog een aantal ideeën naar voren, zoals het aanbieden van vakopleidingen of introductiecursussen voor nieuwkomers in de sector, het verbeteren van de communicatie naar goede doelen toe (met name ten tijde van crisissituaties), het beter mobiliseren van goede doelen op bepaalde dossiers, de kanaalspecialisten meer te betrekken naast het management en last, but not least opkomen voor de belangen van de donateur.

Op de vraag waar ze mee moeten stoppen kwam eigenlijk maar één antwoord naar voren: nergens mee stoppen, vooral doorgaan, verbeteren en professionaliseren.

De antwoorden op de derde vraag, waar ze mee door moeten gaan, waren complementair aan de eerste vraag: kennis delen en inspireren (58%), delen van gewijzigde wet- en regelgeving (54%), belangenbehartiging naar de overheid (40%) en iedereen met elkaar in contact brengen (37%). Hierin komt wat mij betreft heel duidelijk de huidige koers naar voren. Een herkenbaar beeld dus.

De laatste vraag was een open vraag: Hoe ziet jouw ideale branchevereniging of -organisatie voor fondsenwervende organisaties eruit? Uit de antwoorden kwam veel betrokkenheid naar voren. Onmogelijk om hier alles naar voren te laten komen dus ik heb een aantal interessante quotes eruit gehaald:

Geweldig om al die meningen te zien. En het geeft wat mij betreft één grote conclusie: de samensmelting van GDN en NLFL moeten we niet alleen zien als een technische samensmelting. Het is het uitgelezen moment om een gezamenlijke visie te ontwikkelen op de toegevoegde waarde van onze brancheorganisatie. En op basis daarvan moet een duidelijke strategie worden bepaald, zodat onze belangen zo goed mogelijk worden behartigd. Je leest het goed, de brancheorganisaties doen het allemaal voor ons. Dus laat je stem horen.

Donderdag 2 april is er een webinar voor de leden van GDN en NLFL. De leden zullen worden bijgepraat over de stappen die inmiddels zijn gezet en nog gezet moeten worden. Dit is het moment om te laten weten of ze op de goede weg zitten. Dus, ben jij lid? Of is jouw organisatie lid? Schrijf je dan nu in en laat je horen.

Bijzonder veel dank aan als de 67 respondenten! Jullie bijdrage schetst een heel duidelijk beeld van wat wij van brancheorganisaties verwachten. Ik ben benieuwd of ze er iets mee gaan doen.