fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Wat te doen aan het tekort aan fondsenwervers?

Een van de grootste risico’s in onze non-profit sector is het chronische tekort aan fondsenwervers. De markt heeft nieuwe instroom aan fondsenwervers nodig. En alle beetjes helpen. Laatst deed ik dus mee aan de beroepenmarkt op de middelbare school van mijn dochter. M’n hele leven kwam in één slide voorbij! Nu zal dat niet de oplossing zijn. Ik heb dit vraagstuk ook voorgelegd aan het Fondsenwerving.blog Expert Panel en zij kwamen met de volgende oplossingen.

De vraag die ik aan het Expert Panel heb voorgelegd is wat brancheorganisaties, leveranciers en individuele fondsenwervende organisaties aan het tekort aan fondsenwervers kunnen doen.

brancheorganisaties

Het Expert Panel is heel duidelijk over de rol van brancheorganisaties: enerzijds als promotor, anderzijds als opleider.

Het meest genoemd werd de rol van promotor van de sector. Het imago moet namelijk worden verbeterd. We marketen van alles, behalve onszelf! Laten we ons richten op gemotiveerde jonge mensen door te laten zien wat de impact is van goede doelen. Een heleboel mensen weten niet eens dat je voor een goed doel kan werken. Maak ons zichtbaar in verschillende opleidingen (marketing, communicatie, sales en economie) door fondsenwerving modules aan te bieden. Zet het beroep in de kijker door te focussen op het beroep van fondsenwerver als een specialisme. Goede doelen zijn inspirerende merken en bieden uitdagende, leuke en hippe werkomgevingen. Promoot de sector als een belangrijk, professioneel en kansrijk carrièrepad.

De andere rol voor brancheorganisaties op dit onderwerp is die van opleider. Uiteraard van nieuwe (zij-)instromers, maar ook van de huidige groep fondsenwervers. Certificering van opleidingen kan helpen. Omscholingstrajecten zouden gerichter mensen onze sector in kunnen trekken. En traineeships moeten beter ingezet worden om jonge mensen aan de hand van de praktijk op te leiden.

Het Expert Panel vindt overigens overwegend dat de brancheorganisaties de leiding zouden moeten pakken en de verschillende partijen op dit thema bij elkaar moeten brengen. (Beide rollen kwamen trouwens in dit eerdere onderzoek ook al vrij duidelijk naar voren.)

leveranciers

De leveranciers nemen een belangrijke plek in in onze sector. Veel grootschalige programma’s worden uitbesteed aan externe specialisten op het gebied van F2F, TM, DM, online en evenementen. Ik denk dat we rustig kunnen stellen dat de sector goed is voor haar leveranciers, maar wat kunnen de leveranciers doen voor de sector? Het panel had de volgende ideeën:

De meest voorgestelde optie door het panel is dat leveranciers met kennis en geld kunnen bijdragen aan opleidingen van fondsenwervers. Ook voor de leveranciers levert dat betere gesprekspartners op. Aan de hand van specialistische trainingen en workshops op hun eigen vakgebied kunnen ze daar een bijdrage aan leveren. Inhoudelijke trainingen als marketing voor hun eigen diensten: je ziet het veel te weinig voorbij komen.

Ook kunnen er afspraken tussen leveranciers en goede doelen gemaakt worden over doorgroeimogelijkheden van telemarketeers of d2d-wervers naar junior fondsenwervers. De leveranciers kunnen ook trainees bij goede doelen plaatsen en begeleiden, zodat ze na verloop van tijd in dienst treden van het goede doel en een gedegen opleiding hebben op het betreffende kanaal.

Leveranciers spelen een belangrijke rol in het opleiden van onze fondsenwervers. Niet altijd in een expliciete rol van opleider, maar wel in de praktijk. We moet ons afvragen of dat überhaupt gezond is: zijn fondsenwervende organisaties daar niet juist zelf verantwoordelijk voor?

fondsenwervende organisaties

Tot slot, wat kunnen fondsenwervende organisaties zelf doen aan het tekort aan fondsenwervers? Het panel kwam met de volgende antwoorden.

Kan je geen goede mensen vinden, leidt ze dan zelf op en als je daar intern de capaciteit niet voor hebt, huur dit dan in. Dat betaalt zich terug. Als individuele organisatie ben je verantwoordelijk om je personeel op hun vakgebied bij te scholen. Werf jong talent en leid ze op. Hiervoor is het wel belangrijk dat organisaties aantrekkelijke werkgevers zijn. Zorg voor voldoende opleidingsbudget. Organiseer kennis in huis door 1-op-1 coaching, dat kan bij nieuwe projecten, maar ook bij het onboarding programma.

Fondsenwerving is een vak apart! Maar fondsenwerving heeft ook veel raakvlakken met andere vakgebieden: communicatiespecialisten, marktonderzoekers en marketeers zijn vaak prima fondsenwervers. Creëer een traineefunctie om ze klaar te stomen voor de rol van fondsenwerver. Verplicht goede ervaren fondsenwervers om de formele rol van mentor of coach op zich te nemen. En maak meer gebruik van skill shares, zeker als internationale NGO.

Dus, genoeg ideeën.

Brancheorganisaties, voelen jullie je aangesproken? Gaan jullie hier iets mee doen? Volgens jullie leden doen jullie op dit moment te weinig op dit onderwerp.

Leveranciers, wat dachten jullie ervan? Giving back to society? Ik sprak laatst een TM bureau die hier serieus over nadacht. Hopelijk volgen er meer!

Fondsenwervende organisaties, waar gaan jullie mee aan de slag? Werven en behouden van goede fondsenwervers is minstens zo belangrijk als het werven en behouden van donateurs. Ik voel een nieuw werkgroepje opkomen samen met de HR afdeling!

Met grote dank aan de deelnemende leden van het Fondsenwerving.blog Expert Panel voor het delen van hun mening.