fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Tijdloze tips in de Fundraising Summer School 2024

Afgelopen week was het weer raak. Na een afwezigheid van zes jaar werd in Dublin weer de Fundraising Summer School georganiseerd. Tussen de 350 deelnemers liep ook een Nederlandse delegatie rond van 15 fondsenwervers sterk. Het zeer interessante programma was verdeeld over twee inspirerende dagen. En niet onbelangrijk: de prijs kwaliteit verhouding is meer dan uitstekend, en het bijbehorende plezier zelfs nog groter. De aanwezige Nederlanders delen met jullie hun beste take-aways

Cam St-Omer Donaldson

Ik was zelf erg onder de indruk van de sessie van Cam St-Omer Donaldson. Zij had het over waarom verandering in organisaties vaak niet lukt. Denk aan alle vormen van verandering, verbetering en innovatie in fondsenwerving programma’s. Ze gaf een flinke lijst met redenen waar we ons goed van bewust moeten zijn:

Er is bijvoorbeeld niet voor iedereen duidelijk waarom verandering moet plaatsvinden. Of de verandering wordt niet opgezet in co-productie met collega’s die de verandering moeten doormaken of uitvoeren. Een ander heel belangrijk punt: gebrek aan een eenduidige richting en aansturing door het management. Of er wordt geen rekening gehouden met de huidige cultuur in de organisatie. Of er wordt niet pro-actief gereageerd op uitdagingen of weerstand in de organisatie. Vaak worden ook de kleine stapjes voorwaarts gedurende het veranderingsproces niet gevierd. En tot slot: de overwinning wordt te vroeg bekend gemaakt, terwijl de verandering nog niet volledig en/of definitief is.

Dit lijstje is natuurlijk geweldig interessant als je gaat kijken naar het laatste veranderingsproces dat in jouw organisatie is mislukt. Hoe gaan we dan de volgende keer anders doen?!

De Fundraising Summer School is een combinatie van inspiratie, learnings en gezelligheid. Wat wil je nog meer?

Maar ik was niet de enige Nederlander bij de Fundraising Summer School. Hieronder een greep uit de ervaringen.

Een gedeelte van de Nederlandse delegatie bij de Fundraising Summer School 2024

volgend jaar 20 en 21 mei 2025 is de 5e editie van de Fundraising Summer School!