Fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Hoe volwassen is jouw online fondsenwerving?

Toen ik in 2016 bij Stichting Vluchteling begon was de goede doelen sector totaal nieuw voor me. Ik maakte de overstap vanuit de webshop wereld en kon samen een klein team stap voor stap laten zien dat online fondsenwerving wél werkt. Wel werkt? Ja, want online was bijzaak. Was, want inmiddels is online een essentieel onderdeel van de fondsenwerving bij Stichting Vluchteling. En dat zie ik gelukkig bij veel meer goede doelen. Maar nog lang niet overal. In dit blog geef ik je 4 tips om jouw online fondsenwerving te verbeteren.

 

1. Online kennis bij het management

Investeren in online kennis is niet alleen belangrijk voor (online) fondsenwervers. Het is net zo goed belangrijk dat je als manager weet wat de mogelijkheden zijn qua targeting in Meta. Of dat je weet wat de mogelijkheden en beperkingen zijn qua A/B testen met je online donatieformulier. Vaak, uitzonderingen daargelaten, hebben managers een achtergrond in F2F, DM of TM. Logisch dat je dan minder feeling of ervaring hebt met online. Maar als je wil sparren met je online fondsenwerver en online op een volwassen manier wil meenemen in je fondsenwerving strategie dan is online kennis voor jou als manager ook essentieel. Ga dus mee met je online fondsenwerver naar een kennissessie over online advertising of beter nog ga samen een campagne opzetten van meta advertenties, donatieformulier tot opvolgmails.

2. Afhankelijkheid van externen

Ik zie nog veel goede doelen die qua online fondsenwerving afhankelijk zijn van bureaus of freelancers. Uiteraard kun je externen gebruiken om de interne kennis te vergroten of om tijdelijk een gat op te vullen. Maar naar mijn mening moet het doel altijd zijn dat je toewerkt naar een situatie waarin jezelf de online strategie kan bepalen en dat je externen alleen gebruikt voor specifieke vraagstukken of bij ondersteuning in de uitvoering. Enerzijds vanwege het effect van de externe kosten op de online ROI. Maar vooral omdat ik altijd zie, zoals bij Het Vergeten Kind, dat zelf de online strategie bepalen en de online kanalen beheren voor betere online fondsenwerving resultaten zorgt.

3. Online fondsenwerver

Wil je groeien qua online fondsenwerving? Dan heb je een online fondsenwerver nodig. Een rol met doelstellingen qua aantal donateurs, inkomsten en leads. Idealiter is dit iemand die zelf dagelijks aan de knoppen kan zitten van één of meerdere online kanalen. Maar het is in elk geval belangrijk dat het iemand is met focus op online doelstellingen en een growth hacking mindset (zie dit blog, tip 3). En iemand die, samen met de manager/het team, de online strategie kan bepalen en uitvoeren. Moet dit iemand zijn met veel (fondsenwerving) ervaring? Het liefst wel, maar die zijn lastig te vinden. Dus iemand opleiden is zeker ook een optie. Het is tijd voor de nieuwe generatie online marketeers/fondsenwervers/growth hackers die de online fondsenwerving in de goede doelen sector naar een volwassener niveau tillen!

4. Stip op de horizon

Om stappen te maken qua online fondsenwerving is het belangrijk om te weten waar jullie nu staan en op welke vlakken er nog ruimte is voor verbetering. Dat begint met een analyse van de huidige situatie op basis van vragen als; Hoe ziet jullie online fondsenwerving er nu uit? Zetten jullie alle online kanalen al goed in? Zijn de formulieren gekoppeld met het CRM en marketing automation systeem? Zijn alle resultaten goed meetbaar? Op basis van de antwoorden op deze (en nog meer) vragen kun je samen een concreet plan van aanpak maken met daarna de stip(pen) op de horizon qua online fondsenwerving en per onderdeel (bijvoorbeeld kanalen, systemen, koppelingen, content) de doelen met looptijd, afhankelijkheden, benodigde interne capaciteit en budget. Plan klaar? Niet op de plank leggen, maar direct aan de slag!


See this form in the original post

Hopelijk helpen deze tips je bij het verbeteren van jouw online fondsenwerving! Naast deze tips ben ik bezig met een online fondsenwerving benchmark. Om daarmee een nog beter beeld te krijgen van de volwassenheid van online fondsenwerving. Ik probeer daarom van zoveel mogelijk goede doelen data te verzamelen om een zo betrouwbaar mogelijke benchmark te maken.

Wil je anoniem (ik deel geen namen van organisaties in de benchmark) meedoen? Vul dan dit formuliertje in en ik neem contact met je op. De cijfers uit de benchmark worden gedeeld in een nieuw blog!