fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Fondsenwerving: van noodzakelijk kwaad naar noodzakelijk

Ken je die organisaties waar fondsenwerving wordt gezien als noodzakelijk kwaad? Misschien werk je er zelf wel. Sorry daarvoor! Die staan lijnrecht tegenover organisaties waar fondsenwerving wordt gezien als noodzakelijk. Hier wil natuurlijk iedere fondsenwerver werken!

De meest vervelende variant is wanneer fondsenwerving wordt gezien als noodzakelijk kwaad. Waar openbaar op fondsenwerving wordt afgegeven. Woorden als bedelbrief en telefoonterreur zijn dit soort organisaties niet vreemd. Innovatie is wel een vreemd woord. Investeren is zelfs een vies woord. (Potentiële) donateurs willen we hier vooral niet lastig vallen. En fondsenwerving wordt beoordeeld op basis van persoonlijke ervaringen tijdens het avondeten.

Wat dit soort organisaties ook gemeen hebben is dat hun fondsenwerving niet groeit. En er is over het algemeen een vrij groot verloop op de fondsenwerving afdeling.

Aan de andere kant van het spectrum staan organisaties die er van overtuigd zijn dat fondsenwerving noodzakelijk is. Die begrijpen dat fondsenwerving net zo goed onderdeel is van de missie als de programmakant van de organisatie. Hier wordt serieus op de lange termijn geïnvesteerd in fondsenwerving. Hier wordt geïnnoveerd om voorbereid te zijn op de toekomst. Fondsenwerving wordt als vak apart gezien. Er is een lange termijn visie en strategie en die wordt jaarlijks herijkt. Bovendien wordt ook de rest van de organisatie betrokken bij fondsenwerving.

Organisaties die aan deze kant van het spectrum zitten laten groei zien.

Hoe ga je jouw organisatie van ‘noodzakelijk kwaad’ naar ‘noodzakelijk’ krijgen?

Dat is niet makkelijk. Dan moet je heel hard aan de bak.

  • Allereerst moet je het Management Team overtuigen dat zonder goede fondsenwerving de boel een keer gaat instorten. En de trends van inkomsten en actieve donateurs in de afgelopen 10 jaar kunnen daar bijzonder goed bij helpen!

  • Maar na dit horror-scenario, moet je ook kunnen aantonen wat er dan wel mogelijk is. En dat de groei in inkomsten uiteindelijk zal leiden tot een grotere impact van de organisatie.

  • Hoe die groei zich manifesteert kan je uittekenen en vervolgens uitrekenen. ‘Uittekenen’ betekent een solide meerjarenstrategie die laat zien hoe je de meeste netto inkomsten kan organiseren en welke keuzes je daarin maakt. ‘Uitrekenen’ betekent grip hebben op onderliggende drivers of growth en die gebruiken om een toekomstscenario in elkaar te zetten en de business case heel concreet uit te rekenen, zodat je de investeringen krijgt om groei te realiseren.

  • En ondertussen ben je…

    • … met jan en alleman in de organisatie aan het praten en leg je ze uit dat fondsenwerving niet eng, vies of stom is. Geloof me: het levert bijzondere gesprekken op.

    • … een geweldig team aan het samenstellen van fondsenwervers die de lat van nature hoog leggen en de investeringsdynamiek achter particuliere fondsenwerving volledig snappen. Dit betekent ook afscheid nemen van fondsenwervers die de progressie die je nastreeft tegenhouden of vertragen.

    • … medestanders in de organisatie aan het zoeken en probeer je samen op te trekken onder een overkoepelende doelstelling. Want samen kom je verder.

    • … je systemen en tooling op orde aan het brengen, net als alles wat er nog meer nodig is om te excelleren in data-gedreven fondsenwerving.

    • … het verhaal wat je wil vertellen aan (een subgroep van) de Nederlandse bevolking helemaal scherp aan het krijgen, zodat het een duidelijke gevoelige snaar raakt.

    • … in de markt het net aan het ophalen over wat werkt, en wat de relevante trends zijn.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan… en dat in 32-40 uur per week!

Het is een hels karwei, dat is duidelijk, maar het moet gebeuren. Fondsenwerving is geen ‘noodzakelijk kwaad’. Fondsenwerving is ‘noodzakelijk’.

Het is noodzakelijk om je fondsenwerving resultaten te laten groeien, want dat is de enige manier om de impact van jouw organisatie te laten groeien.