fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

De beste fondsenwervende content...

Het belang van goede content wordt overal benoemd. Tegelijkertijd is er intern ook altijd veel discussie over. Een tijdje geleden stelde ik aan het Fondsenwerving.blog Expert Panel de volgende vraag: Wat is de beste content die we kunnen gebruiken in fondsenwerving? De antwoorden waren zeer duidelijk: de beste fondsenwervende content roept emotie op.

Samengevat komen de antwoorden van het panel op het volgende neer.


De beste content is content die raakt. In je hart. Die roept emotie op en leidt daarmee tot donaties, activatie en retentie! Content gaat niet over jezelf, maar over het probleem waar jouw organisatie een oplossing voor heeft. De beste content komt uit ‘het veld’, en is simpel, emotioneel en activerend. Je maakt content die aansluit bij de behoefte van de donateur. Vooral persoonlijke verhalen die de donateur laten zien waarom zijn of haar steun belangrijk is. Emotionele, persoonlijke content doet het vrijwel altijd beter dan koude feiten en cijfers. Verhalen over één persoon doen het beter dan over een grote groep. Maak het daarom altijd klein. Persoonlijke verhalen waarbij urgentie zichtbaar is in zowel woord en beeld.

Welk onderwerp als content het best werkt is aan verandering onderhevig, en is een kwestie van trial en error. Je zult door middel van testen, experimenteren en pilotten moeten uitvinden wat voor jouw organisatie werkt en wat niet. En in testen, experimenten en pilotten zijn de meeste fondsenwervers nou juist erg goed.

Communicatiemedewerkers en fondsenwervers moeten intensief samenwerken in één team, waardoor er synergie is tussen de verschillende doelstellingen. Fondsenwerving is altijd communicatie en communicatie heeft vaak invloed op fondsenwerving. Bijna alle content staat ten dienste van fondsenwerving. Of anders op indirecte wijze. Dus maak duidelijk afspraken over wie de eindredactie over welke content krijgt, wat de doelstelling en doelgroep is en test vooral.

Tot slot, content is een van de belangrijkste ingrediënten voor briljante donateurservaringen. Hier maak je een emotionele verbinding met de (potentiële) donateur. Het is de vertaling van je missie naar jouw doelgroep. Dit is de basis van een langdurige relatie. Content is king in fondsenwerving.


Wederom hartelijk dank aan het Fondsenwerving.blog Expert Panel voor hun geweldige en leerzame bijdragen! Zie hieronder de input van de deelnemende experts.




“Goede fondsenwervende content is simpel, emotioneel en activerend.”

>> Beau van Leeuwen - Liliane Fonds




“Emotionele, persoonlijke content doet het vrijwel altijd beter dan koude feiten en cijfers.”

>> Anika de Groot - Correspondent Foundation














“Goede fondsenwervende content is 'plat' of 'rond', al naar gelang de plek van de donateur in de journey, maar altijd 'klein'.”

>> Bas Klaassen - UNHCR Nederland