Fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Twee donateurs aan het woord

Wanneer heb jij voor het laatst echt met je donateurs gepraat? Vandaag nemen we een kijkje in de hoofden van twee donateurs, een echtpaar, beiden 77 jaar. Ik ken ze al jaren en sinds ik me kan herinneren wordt er aan van alles en nog wat gedoneerd. Dus daar heb ik ze wat vragen over gesteld.

In de loop der jaren heb ik ze vanzelfsprekend het een en ander verteld over fondsenwerving en de non-profitsector. De vrouwelijke helft van het stel slaat meer aan op de verhalen van de goede doelen over wat ze doen, welke problemen ze te lijf gaan en de resultaten die ze halen. Haar man slaat meer aan op de verhalen hoe fondsenwervende organisaties zich organiseren en hoe fondsenwerving wordt bedreven. Maar ze zijn beiden al jarenlang donateur.


WAAROM GEVEN JULLIE AAN GOEDE DOELEN?

“In de kern gaat het om solidariteit met mensen die het minder hebben dan wij. Dat is een manier om verbindingen in de samenleving te leggen. Via de politieke keuzen die je in het stemhokje maakt, gaat dat langzaam, over de band van de overheid en daaraan inherente bureaucratie. Solidariteit betuigen via goede doelen is directer en spreekt daardoor meer aan, je hebt meer het idee dat je praktisch wat doet. Het ligt er natuurlijk wel aan met welke goede doelen je in zee gaat.”

 

WAAROM GEVEN JULLIE AAN DE GOEDE DOELEN WAARAAN JULLIE GEVEN?

“Dat gaat momenteel om Terre des Hommes, Artsen zonder Grenzen en onze lokale parochie. Deze drie worden elke vijf jaar met een vast bedrag per jaar bedacht, zodat wij het totaalbedrag bij de belastingaangifte kunnen aftrekken. Vroeger keken we eind van het jaar hoe we er voor stonden en zochten dan een paar sympathieke doelen uit, maar dat leverde minder aftrek op. Door meer af te kunnen trekken van de belasting kunnen we ook meer geven. Dat neemt niet weg dat we af en toe bij een grote ramp toch ook een gift doen die buiten de aftrek valt. Ook is er het herdenkingsmotief: een van onze ouders heeft veel aan de Zonnebloem gehad en sinds haar overlijden maken we om die reden daar elk jaar wel wat aan over, ook zonder aftrek.

Terre des Hommes steunen we vanaf dat we zelf kinderen kregen, nu vijfenveertig jaar geleden. De kinderen waar Terre des Hommes zich om bekommert hebben er niet om gevraagd zonder toekomst geboren te worden. We willen ze een heel klein stukje toekomst geven.

Artsen zonder Grenzen hebben we gekozen omdat medische hulpverlening, vaak in conflictgebieden, een beetje menselijkheid terugbrengt in een situatie van ontmenselijking. Het model spreekt ook aan omdat goed opgeleide mensen een stukje van de eigen loopbaan daaraan besteden. Kennelijk gaat het niet om veel geld verdienen in een comfortabele positie. Dat vraagt om integriteit, moed en menslievendheid. Dat spreekt ons aan.

De lokale r.-k. parochie wordt financieel ondersteund omdat wij belijdend lid zijn, maar niet erg actief. Hoe zwak en marginaal een parochie zich ook manifesteert, zonder institutionalisering in zoiets als een kerk zou de solidaire boodschap van het evangelie (liefde tot God is naastenliefde en andersom) verwaaien. Maar het gaat natuurlijk om de boodschap.”

 

WAAROM BLIJVEN JULLIE DONEREN AAN EEN GOED DOEL?

“De motieven van eertijds gelden nog steeds. Er zijn geen grote misstappen begaan door de betreffende doelen, al kun je daar wat de kerk betreft wel wat vraagtekens bij zetten. Maar dat is de lokale parochie niet aan te rekenen.”

 

WAAROM ZOUDEN JULLIE STOPPEN MET DONEREN AAN EEN SPECIFIEKE ORGANISATIE?

“Vanwege eventuele misstappen. Zo zijn er in het verleden een aantal grote voorbijgekomen. We zullen hier geen namen noemen. De schandalen zijn allang voorbij, maar wij dragen ze dat nog steeds na.

Een andere reden zou kunnen zijn dat de pensioenen sterk gekort worden, maar dan hebben we het over 10% of meer.  Zo erg zal het niet worden (hopen we).”

 

WELKE ADVIEZEN HEBBEN JULLIE VOOR DE FONDSENWERVING SECTOR?

“Fondsenwerving is een professioneel verder uit te bouwen maatschappelijk domein. De motivatie van de fondsenwerving dient de gedrevenheid van de goede doelen te weerspiegelen. De waarden waar een organisatie voor staat. De goede doelen als fondsenwervende instanties zijn slechts een middel.”


Interessant toch? De motivaties van onze donateurs halen we niet uit onze transactionele database. In de fondsenwerving sector doen we weinig kwalitatief donateur onderzoek, en daar kunnen toch interessante inzichten uit naar voren komen.

Zo doet het bovenstaande verhaal mij denken aan het loyaliteitsonderzoek van Adrian Sargeant. Hieruit blijkt dat actieve betrokkenheid van donateurs wordt versterkt doordat organisaties hun kernwaarden communiceren. Donateurs herkennen zichzelf daarin en voelen zich verbonden met het ideale wereldbeeld dat een organisatie probeert te realiseren. Dat is bij dit echtpaar in ieder geval een centrale drijfveer.

Terre des Hommes, Artsen zonder Grenzen, de lokale parochie en de Zonnebloem kunnen heel blij zijn met deze twee donateurs!