Fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Ramses Man: een onderscheidend profiel voor Amref Health Africa

<Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze achttiende aflevering vertelt Ramses Man over zijn rol als Global Fundraising Director bij Amref Health Africa.>

Naam: Ramses Man

Leeftijd: 49

Functie: Global Fundraising Director

Organisatie: Amref Health Africa

Werkzaam in non-profit sinds: 1999

Hobby’s: Geschiedenis, Musea, Reizen

Favoriete muziek: Folk

Wat niemand over mij weet: Voor een tatta kan ik behoorlijk goed Sranantongo (Surinaams) verstaan, maar volgens mijn kinderen kan ik maar beter niet proberen om het ook te spreken, omdat ik volgens hun dan klink alsof ik een aardappel heb ingeslikt...

Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?

“Mijn eerste herinnering aan goede doelen gaat terug naar de activiteiten van mijn moeder. Ze was zeer sociaal bewogen en betrokken bij verschillende initiatieven, waaronder alfabetiseringsprojecten en het opvangen van vluchtelingen. Ze was altijd op zoek naar sponsors en donoren om deze projecten te ondersteunen. Mijn vroegste ervaring met het steunen van goede doelen was dus echt op een grassroots niveau en heel lokaal.”

Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?

“Na mijn studie Small Business startte ik in 1999 met twee vrienden een online fondsenwervingsbureau, werkte daarna een jaar bij MCNV, gevolgd door 10 jaar als strategisch fondsenwervingsconsultant, eerst als directeur bij Delphi en later als oprichter van mijn eigen bedrijf Nassau. In 2013 verhuisde ik naar Suriname, waar ik eerst CliniClowns Suriname opzette en daarna in het internationaal fondsenwervingsmanagement voor INGO's rolde, eerst bij Conservation International en de laatste 3,5 jaar als Global Fundraising Director voor Amref Health Africa.”

Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?

“Ik vind het eigenlijk vreemd als je niet zou willen bijdragen aan het verbeteren van de wereld om je heen, in welke vorm dan ook. Van mijn ouders leerde ik dat het belangrijk is om idealen te hebben en daarvoor in te staan, altijd met respect voor de meningen van anderen. Als kind hing ik tijdens verkiezingstijd al posters van politieke partijen voor mijn slaapkamerraam (al zwalkte ik nogal van PPR, naar vervolgens VVD en uiteindelijk PvdA) en ging graag in gesprek over diverse standpunten.”

Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?

“De drie grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving zijn naar mijn idee het opzetten van een sterk en uitgebalanceerd fondsenwervings- en communicatieteam, het verzamelen van authentieke en aangrijpende verhalen over het werk van je organisatie, en het beschikken over de juiste tools voor organisatie en monitoring van je marketing activiteiten, zoals een CRM en de juiste dashboards. Dat zijn eigenlijk de drie p’s (personeel, product, promotie) die cruciaal zijn voor succes. En dan stiekem nog een vierde p, die van politiek: Als Internationaal Fondsenwervingsmanager ben ik daarnaast ook veel bezig met het managen van interne belangen en verwachtingen, wat in onze internationale organisatie uitdagend kan zijn, zeker ook door culturele verschillen.”

Wat is jouw visie op de toekomst van het vak fondsenwerving?

“In een seculerende en steeds snellere wereld is het als fondsenwervers onze taak om hoop te bieden. Om te laten zien hoe een betere toekomst eruit kan zien en hoe je daar als donateur onderdeel van kunt zijn. Dat heeft Unicef met haar nieuwe noodhulpproduct ‘hoophulp’ heel goed aangevoeld, denk ik.”

Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector?

“Fondsenwervers staan voor belangrijke uitdagingen, zoals dalende retentie op nieuw geworven donateurs, afnemend publieksvertrouwen in NGO’s, en steeds grotere tekorten aan goede fondsenwervers. Die uitdagingen zie ik eigenlijk bij al onze kantoren, al is het personeelstekort in Nederland nog nijpender dan bijvoorbeeld in Zuid-Europa.

Essentieel voor het overwinnen van deze uitdagingen zijn het ontwikkelen van retentiestrategieën voor verschillende generaties donateurs, het inzetten op datagestuurde beslissingen, en het beter benutten van technologie, inclusief AI.”

Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?

“Dat we als fondsenwervers nog meer moeten inzetten op het gevoel dat we bij donateurs oproepen in plaats van ons teveel te richten op de ratio. Als een organisatie erin slaagt bij mij een gevoel op te roepen, of dat nou boosheid, verdriet of hoop is, dan voel ik veel meer verbondenheid met die organisatie dan als ik overladen wordt met feiten en jargon.”

Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?

“Ik zie de grootste kans op een stijging van inkomsten in het bouwen van een onderscheidend profiel voor Amref Health Africa. Door nadrukkelijk uit te dragen dat we een Afrikaanse organisatie zijn, willen we ons beter onderscheiden van westerse hulporganisaties. En verder door altijd nadrukkelijk de geldvraag te stellen. Zonder een directe oproep voor steun, beseffen potentiële donateurs misschien niet de mogelijkheid om bij te dragen of het belang van hun betrokkenheid bij Amref.”

Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?

“In mijn rol als Global Fundraising Director heb ik een helicopterview van alles wat er gebeurt in onze 18 kantoren wereldwijd op het vlak van communicatie en fondsenwerving en dat vind ik enorm boeiend. Vorige maand hadden we onze jaarlijkse Fundraising and Communications meetup en dan zijn we een week lang met 50 mensen uit 17 landen samen aan het werk. Er valt dan zoveel van elkaars cultuur te leren en ik vind het dan een mooie puzzel om al die inzichten vervolgens toe te passen in onze fondsenwervingsstrategieën.”

Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?

“Investeer al vanaf het begin van je fondsenwervingscarriere in het opbouwen van een netwerk binnen de sector. Ga naar bijeenkomsten, volg trainingen, meld je aan voor werkgroepen, etc.. Kijk verder dan alleen je eigen organisatie, liefst ook over de landsgrenzen heen. Die fundering die je dan legt, gaat je hele carriere mee.”


Ook verschenen in deze serie…

See this gallery in the original post