Fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Meer goede doelen, maar te weinig fondsenwervers

De traditionele goede doelen sector bestaat niet meer. Door een terugtrekkende overheid en wegvallende subsidies zijn er in de loop der jaren steeds meer sectoren die in fondsenwerving een nieuwe bron van inkomsten zien: universiteiten, ziekenhuizen, musea, politieke partijen, etc. Allemaal op zoek naar financiële steun. Het groeiende probleem is alleen: er zijn niet genoeg fondsenwervers!

Ik heb veel sollicitatie procedures voor allerlei fondsenwerving functies meegemaakt en het is bijna altijd hangen en wurgen. Sowieso weinig sollicitanten en diegene die solliciteren hebben vaak een verkeerde of geen ervaring. Als ervaren fondsenwerver heb je een behoorlijke baanzekerheid. Als goede fondsenwerver zit je tot aan je pensioen gebeiteld.

Ik geef toe, ik heb lang niet alle fondsenwervende organisaties van binnen gezien, maar wel behoorlijk wat. En ik moet de eerste fondsenwervende organisatie nog tegenkomen die aan successieplanning doet. Organisaties zouden gebaat zijn bij een mogelijke interne opvolger voor cruciale functies. Organisaties die hier beter over nadenken lopen minder schade op bij een plotseling vertrek. En die schade is vaak groter dan men zich realiseert. Als het zo moeilijk is om goede mensen aan te trekken, waarom wordt er dan niet meer aan interne opleiding gedaan?

Grotere fondsenwervende organisaties met veel fondsenwervers in dienst moeten hier echt iets mee doen. Een bepaalde gelaagdheid in structuur geeft carrièreperspectief, maar vooral oprechte doorgroeimogelijkheden. Nu worden regelmatig fondsenwervers aangenomen als Senior Fondsenwerver, terwijl ze die ervaring bij lange na niet hebben. Investeren in fondsenwervers is essentieel voor je fondsenwervende resultaat.

Waarom geen gericht opleidingstraject uitstippelen? En dan niet de eerste de beste training, workshop of kennissessie gaan volgen en denken dat je er bent. Denk er eens goed over na welke kennis iemand nog kan gebruiken. Waarom zou je hopen dat het goed gaat? Dat wil je toch zeker weten? En dat betaalt zich dubbel en dwars uit. Er bestaat namelijk een correlatie tussen slimme fondsenwervers en de beste fondsenwerving.

In mijn werk coach en adviseer ik constant fondsenwervers. Stuk voor stuk zeer waardevolle trajecten. Het is de beste ROI die je ooit bent tegengekomen. En zo moeten wij als sector ook wat vaker naar onze fondsenwervers kijken. Want in fondsenwervers kán je niet alleen investeren, daar móét je in investeren.