fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Liliane Fonds bedankt haar donateurs op unieke wijze!

Het Liliane Fonds heeft zichzelf weer overtroffen door haar donateurs op een unieke wijze in het zonnetje te zetten. In dit blog spreek ik met Jos Willems om dit geweldige evenement vast te leggen als ‘best practice’ voorbeeld voor de hele sector. Bedanken zou immers een centrale plek moeten innemen in ieders fondsenwervingsprogramma. Vergeet niet de after movie te bekijken, die staat helemaal onderaan.

De afgelopen zes maanden heb ik als interim Teamleider Fondsenwerving bij Liliane Fonds gewerkt. Het was prachtig om in een organisatie te werken waar zoveel aandacht wordt gegeven aan donateurs. En daar stopt het niet. Er wordt op allerlei manieren gekeken naar hoe donateursloyaliteit, en daarmee retentie en inkomsten op de lange termijn, verbeterd kan worden. Donateurgerichte fondsenwerving lijkt in het DNA van de organisatie te zitten. Dat is een heerlijk uitgangspunt. Complimenten voor het Liliane Fonds!


Jos, hoe past bedanken in jullie overkoepelende loyaliteitsstrategie? 

JW: “Bedanken is een integraal onderdeel van onze loyaliteitsstrategie. We streven naar het opbouwen van sterke en langdurige banden met onze donateurs. Dit jaar hebben we onze loyaliteitsstrategie versterkt met een meerjarig loyaliteitsprogramma, waar onze bedankactie een belangrijk onderdeel van is. Het gaat verder dan alleen beleefdheid; het is een bewuste keuze om onze oprechte dankbaarheid te tonen voor de steun die onze donateurs bieden aan de missie van het Liliane Fonds.”

Wat was het concept van deze bedankactie?

JW: “Eens per jaar willen we iets unieks/opvallends doen voor donateurs van het Liliane Fonds. Zodat het ‘bedankje’ ook echt aankomt en blijft hangen. Dit jaar hebben we onze donateurs en supporters uitgenodigd voor een Omdenken-voorstelling van Berthold Gunster, omdat wij veel parallellen zien in Omdenkenfilosofie en ons werk. Het Liliane Fonds ziet de kracht in kinderen met een handicap in de armste delen van de wereld. Wij focussen op het talent van een kind. Werken aan wat nog wel kan, in plaats van te berusten in wat het kind niet (meer) kan.”

Het concept van onze bedankactie voor 2024 is ‘Dat had toch niet gehoeven!’ Onze donateurs geven altijd in grote getalen aan dat zij geen bedankjes willen, maar we weten dat als we het niet doen, dit ons ook niet in dank wordt afgenomen. We willen onze donateurs daarom toch laten zien hoezeer we hen waarderen maar, begeven ons dus constant in een raar spanningsveld. 

We zoeken dus hulp. Wat we graag zouden willen is dat onze donateurs de waarde gaan inzien van een bedankje. En dat ze ook leren om dit bedankje in ontvangst te nemen, zonder dat ze zich er ongemakkelijk bij voelen of ‘dat had toch niet gehoeven' zeggen.

Dankzij onze trouwe donateurs ondersteunen wij jaarlijks meer dan 50.000 kinderen met een handicap in de armste delen van de wereld. Werken we gezamenlijk aan een beter bestaan voor hen. En we willen onze donateurs daarvoor bedanken. Niet met prullaria of een giveaway, maar met oprechte waardering.

Berthold heeft ons en onze donateurs daarbij geholpen, door aan het eind van zijn lezing de zaal mee te nemen in hoe bedankjes/complimenten in ontvangst genomen kunnen worden door te leren ‘Omdenken’ en hen de waarde en effecten van bedanken in te laten zien. Aan het eind van de voorstelling zijn wij met meer dan 40 collega’s het podium op gekomen om onze donateurs een gigantisch applaus te geven. Een ware staande ovatie.”

Klik op de afbeelding voor een grotere versie. (Ik sta zelf achteraan in het midden.)

Hoe verliep de avond? 

JW: “Maar liefst 3.000 donateurs wilde er die avond bij zijn. We hadden niet gerekend op deze aantallen, gezien de grootste zaal van het theater in de Verkade Fabriek met slechts 305 plaatsen. Gelukkig waren wij al fan van Omdenken en hebben we op het laatste moment iets georganiseerd voor al onze donateurs. De Omdenken-voorstelling hebben we live via onze website uitgezonden, zodat al onze donateurs erbij konden zijn. Dit zorgde voor een enorm ‘bedankbereik’.

De avond verliep buitengewoon goed en overtrof onze verwachtingen. Online waren er naar schatting twee duizend mensen aanwezig en de sfeer in het theater was heel goed. Onze donateurs genoten van een avond vol inspiratie en waardering. De interactie tussen Berthold en onze donateurs was levendig en de feedback achteraf was uitermate positief. Ik kijk met heel veel plezier terug op deze avond.”

Welk effect verwachten jullie van deze bedankactie?

JW: “We verwachten dat deze bedankactie een versterkend effect zal hebben op de loyaliteit van onze donateurs. Door hen op deze persoonlijke en betekenisvolle manier te bedanken, hopen we hun betrokkenheid bij ons werk te vergroten en hen te inspireren om ons blijvend te steunen in onze missie.”

Is er ook een effect te merken bij de interne organisatie? 

JW: “Absoluut. Deze bedankactie heeft niet alleen een positief effect op onze donateurs, maar ook op onze interne organisatie. Naast dat we trots waren dat we dit idee zelf met een groep collega’s hebben bedacht, hebben we de energie die ontstond tijdens de brainstorm, maandenlang, tot en met de bedankavond weten vast te houden. Naast dat het afdelingsoverstijgend zorgde voor saamhorigheid, versterkt het ook een gevoel van trots en betrokkenheid onder collega’s, omdat zij zien hoe hun inspanningen worden gewaardeerd en hoezeer onze donateurs de missie van het Liliane Fonds ondersteunen.” 

Vorig jaar hadden jullie een geweldige bedankactie op poten gezet. Dit jaar lijkt dat te zijn overtroffen. Wat kunnen donateurs van het Liliane Fonds volgend jaar verwachten? 

JW: “Ja, dat moet nog blijken, dit jaar was een uitermate goed idee. Ik denk er nu over na om jaarlijks het concept ‘Dat had toch niet gehoeven’ vast te houden, maar dat zeiden we vorig jaar ook over de ‘Bedankweek’. Ik denk dat we het moeten gaan zien tijdens onze volgende brainstorm.

Eén ding is zeker; Onze donateurs kunnen volgend jaar opnieuw een inspirerende en betekenisvolle bedankactie verwachten. We blijven innoveren en streven naar nieuwe manieren om onze dankbaarheid te tonen en onze donateurs te betrekken bij ons werk. Uiteindelijk willen we samen met hen verder bouwen aan een wereld waarin elk kind met een handicap kan meedoen en gezien wordt.”


Bekijk hier de after movie van deze unieke avond.