Fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Fondsenwerving goede doelen is een zinkend schip

Toen we al dachten dat 2018 was afgelopen en iedereen thuis alleen nog maar aan vuurwerk en oliebollen dacht publiceerde De Volkskrant opeens een opiniestuk. En wat voor een. Het droeg dezelfde titel als dit blog.

En zonder enig blad voor de mond te nemen werd de gehele particuliere fondsenwerving markt afgeschilderd als een slecht functionerende bezigheid die maar beter kan stoppen vanwege de massale irritatie die het oproept en het verliesgevende karakter ervan. Geschreven door twee lobby adviseurs, weliswaar voormalig goede doelen medewerkers, maar zonder enige professionele ervaring in particuliere fondsenwerving voor zover op hun LinkedIn profiel terug te vinden is.

Er is veel te zeggen over dit opiniestuk. Met name dat het veel stuk maakt. Veel fondsenwervers waren het er logischerwijs niet mee eens. Zowel inhoudelijk als de manier waarop het geschreven was. ‘Ongenuanceerd’, ‘niet onderbouwd’ en ‘verkeerd gemotiveerd’ hoorde ik heel veel voorbij komen. Ook De Volkskrant kreeg geen complimenten voor het ogenschijnlijk blindelings toelaten van een dergelijke “expert” mening.

Aan de andere kant hoorde ik ook geluiden dat een aantal zaken die ze beschreven wel herkenbaar zijn, zoals de irritatie en de teruglopende respons. Daar ben ik het ook mee eens. En iedereen die snapt waar De Toekomst van Fondsenwerving mee bezig is zal dat gevoel delen. Misschien niet letterlijk zoals in het opiniestuk staat, maar van sommige zaken zijn wij ons ook bewust.

Ik heb de auteurs aangeboden om buiten social media om met elkaar van gedachten te wisselen over particuliere fondsenwerving. Dat vonden zij een interessant idee en gaan we binnenkort hopelijk doen.

De reden dat ik dit opschrijf is niet om hier nu opnieuw over in discussie te gaan. Maar vanuit The Commission on the Donor Experience is er ook een project gewijd aan hoe de goede doelen sector het beste met de media om kan gaan. Het is duidelijk dat de media een rol spelen bij het vertrouwen van het Nederlands publiek in de goede doelen markt. Dus een belangrijk thema voor ons allemaal!

Onze brancheorganisaties doen veel goed werk achter de schermen, met name richting Den Haag, maar ik zou persoonlijk graag zien dat zij richting het Nederlands publiek en de media vaker op de voorgrond treden in dit soort situaties. En sowieso minder reactief, maar meer pro-actief de positieve kant van de non-profit sector benadrukken.

Om te voorkomen dat de aandacht van het publiek op negatieve geluiden wordt gevestigd reageren de brancheorganisaties vaak niet op dit soort berichten. Klinkt aan de ene kant logisch, maar altijd maar incasseren kan toch ook geen goede strategie zijn?

Maar ook goede doelen zelf kunnen een concretere bijdrage leveren aan een positiever fondsenwerving klimaat op de verschillende redacties. En dat kunnen we allemaal best gebruiken. De vorige week gepubliceerde Edelman Trust Barometer laat zien dat, ondanks de groei ten opzichte van vorig jaar, Nederland in de onderste regionen zit van “vertrouwen in NGOs”.

De Edelman Trust Barometer 2019. (Klik op de afbeelding voor een grotere versie.).

Vanuit De Toekomst van Fondsenwerving zijn er inmiddels 10 werkgroepen actief, en op het onderwerp “hoe om te gaan met de media” willen we graag een nieuwe werkgroep starten.

Bij deze nodig ik daarom iedereen (met relevante ervaring en een duidelijke mening) uit om in een werkgroep bij elkaar te komen om een Nederlandse versie van het Engelse advies te ontwikkelen.

En logischerwijs reserveren we twee plekken in de werkgroep voor Goede Doelen Nederland en Nederland Filantropieland om hier mee aan de slag te gaan.

Interesse? Laat het ons weten!

UPDATE: de werkgroep is gevormd!

--------------

Deze blog post is eerder verschenen bij De Toekomst van Fondsenwerving.