Fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

De 5 grootste hygiënefactoren in fondsenwerving

Er zijn een heleboel zaken die op orde moeten zijn om succesvol te zijn in fondsenwerving. Je hebt zaken aan ‘de voorkant’ zoals een indrukwekkend verhaal en de juiste propositie die je via allerlei kanalen op afgestemde momenten communiceert met (potentiële) donateurs. Maar je hebt ook tal van zaken aan ‘de achterkant’ die op orde moeten zijn. Noem ze gerust randvoorwaarden voor succes, of zoals ik het graag noem: hygiënefactoren in fondsenwerving.

Volgens het RIVM is hygiëne “een verzamelnaam voor alle handelingen die ervoor zorgen dat je zo min mogelijk in aanraking komt met ziekteverwekkers”. Zo moet je er in de fondsenwerving ook naar kijken. Het kan voor de organisatie namelijk heel vervelend worden als je je hygiëne niet op orde hebt. Je fondsenwervingprogramma en je fondsenwervers kunnen behoorlijk ‘ziek’ worden zelfs wanneer je bepaalde basisbeginselen niet goed organiseert. Ik zal er een paar benoemen. In mijn ogen de 5 belangrijkste.


Management & aansturing

De keuzes die van boven komen hebben een enorme invloed op je fondsenwerving team. De dagelijkse aansturing is essentieel voor professionaliteit en werkgeluk van je team. En dus ook het verschil tussen geweldige, gemiddelde en ronduit slechte fondsenwerving. Leidinggeven gebeurt op het niveau van mens tot mens, maar tegelijkertijd moet het inhoudelijk ook kloppen. Op den duur halen goede leiders (denk aan het niveau Directie en Hoofd Fondsenwerving) goede fondsenwerving resultaten. Als goede fondsenwerving resultaten uitblijven gaat er iets niet goed.

Visie & strategie

Voortvloeiend uit bovenstaande komt een inspirerende visie en scherpe strategie naar voren. Zonder ben je namelijk stuurloos. Met de beperkte middelen die je hebt moet je het beste business model opzetten om op de lange termijn er het meest aan over te houden. Dat is jouw taak als fondsenwerver. Wat is de ideale situatie voor jouw fondsenwerving programma? En hoe ga je daar komen? Dat zijn vragen die intern beantwoord moeten worden. Ontbreekt veel te vaak.

Cultuur

Je kan dan de juiste strategie hebben, maar zonder de juiste cultuur ben je ook nergens. Fondsenwerving moet een absolute prioriteit zijn, omdat het als kernactiviteit binnen de organisatie wordt gezien. Het moet oprecht belangrijk gevonden worden. Donateurs en fondsenwerving moeten erkenning en respect krijgen. Fondsenwerving moet als een vak apart worden gezien wat door experts wordt uitgeoefend. Je begrijpt dat wanneer dit niet het geval is dat je eigenlijk aan een dood paard aan het trekken bent.

Investeringen

Niet onbelangrijk, maar het wordt nog wel eens over het hoofd gezien: de beschikbare investeringscapaciteit. De kosten gaan voor de baten uit. Hoe harder je het gaspedaal kan intrappen, hoe harder je gaat groeien. Over het algemeen tenminste. Ik kom nog wel eens organisaties tegen die jaar in, jaar uit hetzelfde budget krijgen om uit te geven aan fondsenwerving. Dan ga je zeker niet groeien. Je moet ergens de koevoet er tussen zetten en de boel openbreken. Dus vecht voor meer budget! Uiteraard gecalculeerd en met een duidelijk plan.

Let op: investeringen omvatten ook investeringen in personeel. Zowel kwantitatief als kwalitatief. Dus meer handjes en meer hersenen.

Systemen & processen

Tot slot, de systemen die worden gebruikt en de processen die zijn ingericht bepalen je kracht in de executie. In de executie zitten vreselijk veel praktische details die het verschil maken. Maar alleen in combinatie met het juiste en genoeg personeel. Als je anno 2023 nog steeds niet een aantal kernvragen kan beantwoorden, dan moet je echt snel aan de slag. Als interne processen te veel tijd opslokken, doe je niet waarvoor je bent aangenomen. Dan is het tijd voor verandering.


Bovenstaande vijf zijn absoluut randvoorwaardelijk om te komen tot succes in particuliere fondsenwerving. Ze zijn veelal van elkaar afhankelijk. Maar vergeet niet dat het startpunt altijd ‘mensen’ is. Het bouwen van het beste en gelukkigste fondsenwerving team, inclusief het bijbehorende leiderschap, moet prioriteit nummer één zijn.