Fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Bots, ChatGPT en fondsenwerving

Als je sommigen moet geloven kan je er alles mee. In werkelijkheid kan dat natuurlijk niet. Ik heb het over ChatGPT. Maar ChatGPT geeft wel weer nieuwe mogelijkheden. Ook voor fondsenwervers. Om je een indruk te geven wat het kan, introduceer ik vandaag de blogbot. Stel de bot een vraag over fondsenwerving en de bot gaat op zoek naar het antwoord op fondsenwerving.blog.

Ik denk niet dat we zover zijn dat je geen copywriters meer nodig hebt. Gelukkig maar overigens. Maar ChatGPT kan wel een bron van inspiratie zijn. Ik zie het zelf voornamelijk als een verder geëvolueerde zoekmachine. Alleen eentje die steeds beter, vollediger en netter tegen je terugpraat.

De blogbot is me aangeboden door Victor van der Veen. Hij heeft met behulp van een scraping tool en ChatGPT de content op dit blog ver-AI-ed! Door het taalmodel van ChatGPT begrijpt de bot je vraag en kan zo de gevraagde kennis uit fondsenwerving.blog aan je teruggeven. De bot moet nog wel leren. Daarom hebben we testers nodig! Wil je meedoen? Onderaan deze pagina kan je je vraag stellen, of klik op het tekstballonnetje rechtsonder in je scherm!

Goede doelen kunnen dit soort bots ook goed gebruiken. Denk eens aan gezondheidsfondsen die hun informatie toegankelijker willen maken op patiëntenportalen. Maar er zijn ook bots die niet ChatGTP gerelateerd zijn. Deze bots kunnen op elk moment van de journey ingezet worden waar een gesprek tussen goed doel en donateur plaatsvindt.

Victor: “De Dierenbescherming heeft gebruik gemaakt van een quiz-bot voor het verrijken van telefoon opt-ins. De conversie was ongeveer 10% van iedereen die op de bot terecht kwam. Save the Children maakt gebruik van een bot speciaal voor behoud. En hebben ze getest met de donatiebot. We zagen daar een 12% in-bot conversie. Dat is gelijk aan de on-page conversie van een donatieformulier van een gemiddeld goed doel. Met de behoudbot hebben we beperkte testen gedaan.  Men kon doorverbonden worden naar het callcentre. Zelf zie ik hier zeker potentie in. We kunnen uiteraard segmenteren naar waarde: iemand die net donateur is geworden via straatwerving kan je afhandelen via de bot, wat een stuk goedkoper is. Hogere waarde donateurs kan je meteen doorverbinden met het callcentre.”

Had jij bots al op je verlanglijstje staan van fondsenwerving tools?


See this content in the original post