fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Beau van Leeuwen: het vinden en behouden van een goed team

<Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze negentiende aflevering vertelt Beau van Leeuwen over haar rol als Teammanager Fondsenwerving bij Liliane Fonds.>

Naam: Beau van Leeuwen

Leeftijd: 31

Functie: Manager Fondsenwerving

Organisatie: Liliane Fonds

Werkzaam in non-profit sinds: 2014

Hobby’s: Geschiedenis, lezen, koken

Favoriete muziek: Americana, soul

Wat niemand over mij weet: Je maakt mij blij met een goede fantasy boekenreeks

Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?

“Als kind was ik lid van de rangers van het WNF. Dat vond ik heel cool klinken!”

Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?

“Ik ben begonnen als event manager bij Stichting Vier Voeters. Na een kort minder succesvol uitstapje naar de profit-sector ging ik in 2017 ‘tijdelijk’ bij het Liliane Fonds aan de slag. Ik begon als fondsenwerver, later kwamen hier meer databasemarketing taken bij. Sinds 2021 ben ik teammanager Fondsenwerving. Tijdelijk kunnen we het ondertussen niet meer noemen.”

Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?

“Ik ben een bevoorrecht persoon en daarmee voel ik ook een verantwoordelijkheid om mij in te zetten voor een ander. Dat ik dit kan doen via mijn werk, is voor mij een win-win.”

Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?

“Eén: de juiste balans vinden tussen performance en creativiteit, zowel qua expertises in je team als in de uitvoering van het werk. Twee: het bouwen aan een resultaatgericht team met veel onderling vertrouwen. Drie: vinden & behouden van talent.”

Wat is jouw visie op de toekomst van het vak fondsenwerving?

“Fondsenwerving blijft gaan over de verbinding maken met je donateur. Daarmee blijft ook de kunst van het verhalen vertellen onverminderd belangrijk. Verbinding maak je ook door persoonlijk contact, hiermee kan je onderscheidend zijn in een wereld waarin steeds meer geautomatiseerd wordt.

Uiteraard gaan de ontwikkelingen op het gebied van data, techniek en AI door en moet  je hier in mee om succesvol donateurs te werven en behouden. Het vergaren van first party data, verbeteren van datakwaliteit en goede inrichting van marketingtools wordt nog essentiëler voor je fondsenwervende programma. De vraag naar data-gerelateerde expertise zal dan ook verder toenemen.”

Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector?

“De eerste waar ik aan denk zijn: De afhankelijkheid van face-to-facewerving. De schaalbaarheid en het lange termijn rendement van alternatieve acquisitiekanalen. Het vertrouwen in goede doelen. Veranderingen in wet- en regelgeving. En, inflatie zorgt voor stijgende kosten binnen de gehele organisatie. Als je inkomsten op dit moment niet groeien, krimp je.

Om deze uitdagingen aan te gaan heb je een gemotiveerd en professioneel team nodig. Dat maakt het vinden en behouden van een goed team wat mij betreft de grootste uitdaging in de sector. ”

Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?

“Persoonlijk contact blijft je veel beter bij dan bijvoorbeeld het lezen van een digitale nieuwsbrief. Of het nu met een telemarketeer, F2F-werver of via e-mail met de klantenservice is. De personen die je vertegenwoordigen hebben een groot effect op hoe je als organisatie ervaren wordt.”

Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?

“Veel mensen vertrouwen hun nalatenschap toe aan het Liliane Fonds. Dit is een bijzonder blijk van vertrouwen, waar wij ook aan blijven werken. Wij verwachten dat de inkomsten uit nalatenschappen verder zullen toenemen komende jaren. 

Daarnaast hebben wij de ambitie om onze particuliere donateursbase de komende jaren te laten groeien. Dit betekent focus op kwalitatieve acquisitie, loyaliteit en het bouwen aan een sterk merk.”

Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?

“Deze functie is voor mij de perfecte combinatie tussen werken met mensen en werken met data. Ik heb een verbindende functie tussen de doelstellingen van de organisatie, mijn team en mijn teamleden. Ik krijg op hoofdlijnen veel mee en kan waar nodig ook mee in de details. Ik leer elke dag, mede door de diversiteit in het werk en de mensen in mijn team.

En ik ben ook nog in de gelegenheid om vrij regelmatig de cijfers in te duiken. Wat wil een mens nog meer?”

Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?

“Ik zou meegeven waar ik zelf tot nu toe veel aan heb gehad:

Schroom niet om anderen om hulp te vragen. In je carrière heb je mensen nodig die je een duwtje in de rug geven om verder te komen.

 Je leert sneller als je veel vragen durft te stellen. Geef je mening, ook als je net begonnen bent. Verdwaal een paar middagen in de cijfers en bouw je eigen rekenmodellen.

En tot slot, als je het naar je zin hebt, blijf in de sector. Zo kan je echt verschil maken met je kennis en vaardigheden.”


Ook verschenen in deze serie…

See this gallery in the original post